Moravou za Četnickými humoreskami

"My jsme ten národ veselých četníků, kdo má rád nás, ten vítán je nám vždy, ve dne i v noci podle zákoníku, v službu spějem, ať leje a hřmí..." V průběhu desetiletí 1997-2007 bylo možné tuto píseň zaslechnout v brněnské Staňkově ulici z areálu Jaselských kasáren. Vojenský objekt se pod rukama filmařů změnil ve středobod úspěšného seriálu České televize Četnické humoresky.

Přemýšlím-li, která z filmových či televizních děl ukazují svébytnost Moravy a jejího lidu, moc mě toho nenapadá. Nedávné filmy Bobule a 2bobule představují Moravu tak, jak je nejčastěji popisována - vinice, sklípky a zpití lidé v nich. Komediální seriál Slovácko sa nesúdí je z trošku jiného, řekněme i reálnějšího soudku, ale zase se zaobírá hlavně Slováckem. Četnické humoresky, ač se dějově odehrávají v Brně a okolí, ve skutečnosti diváka provedou takřka celou jižní a střední Moravou. Pravda, hlavní hrdinové z četnické pátračky, jejich ženy i řada zločinců svou mluvou k Moravě příliš neodkazují, na druhou stranu v seriálu dostala prostor řada regionálních herců a také komparzistů z obyvatel dotčených obcí.

A že jich štáb vedený již zesnulým režisérem Antonínem Moskalykem (který mimochodem prožil dětství ve Šlapanicích u Brna) a jeho dcerou Pavlínou Solo Moskalykovou během desetileté práce navštívil! Jen namátkou: Brno, Luhačovice, klášter v Dolních Kounicích, Lednice, Prostějov, Olomouc...

Brno v Brně
Seriálová pátračka před demolicí 
(www.tyden.cz)
Jak už bylo zmíněno v úvodu, středobodem seriálu byla budova četnické pátrací stanice, ve skutečnosti jedna z budov v areálu Jaselských kasáren v Brně-Králově Poli na Staňkově ulici. Zchátralou budovu Česká televize pro natáčení notně opravila a uvažovala tu zřídit i své nové studio, po poslední klapce však šla pátračka, stejně jako další části vojenského areálu, k zemi, čímž byla tak nějak pohřbena i možnost případného pokračování seriálu, který si získal u diváků značnou oblibu, jednak atmosférou první republiky, jednak kriminálně komediální povahou a jednak také právě moravským prostředím. Stejně by to bylo pokračování smutné, neboť seriál končí podpisem mnichovské dohody a Arazíma, Jarého a spol. by nečekalo ze strany Němců nic dobrého.

Pátračku již tedy v reálu nenajdeme, ovšem jsou tu jiné brněnské lokality, které se v seriálu mihly. Tak třeba trh ve vánočním díle s názvem Narodil se Kristus pán se rozkládal kolem katedrály na Petrově, do Denisových sadů pod brněnskou dominantu vyrážely postavy na procházky a na Špilberk na kávu, do Mahenova divadla za kulturou a v kostele sv. Jakuba se radily s Bohem a vstupovaly do svazku manželského. Asi nejčastěji po kasárnách se však v záběru objevilo náměstí Republiky v Brně-Husovicích – tady měl pohřební službu pan Sova z dílu Havrani nebo klenotnictví herečka Kostková v díle Táta. A v Brně-Židenicích, ve Vojanově ulici, byste našli dům, ve kterém měl seriálový Hugo Líbal svůj fotoateliér a Ludmila Arazímová své nové květinářství. Dnes je tam hostinec.

Brno v Olomouci
Vila Primavesi alias hotel U Berana
Skutečné Brno bylo však pro Brno seriálové malé, a tak si na něj zahrála třeba Olomouc (o které jsme si již povídali), zvlášť Žerotínovo náměstí, jemuž dominuje chrám sv. Michala. Toto prostranství například zaplnili hosté Karliččiny promoce v závěru dílu Doktor smrt II, její manžel, který se v díle po letech objeví, byl ubytován v blízkém penzionu v uličce Školní, která vede k olomoucké radnici. Na Žerotínově náměstí se nachází také seriálová restaurace Štika z dílu Formule a jen zajít za roh michalského chrámu stačí, aby člověk stál jednak před školou, kam chodí Karliččin syn Ondra, (ve skutečnosti budova filozofické fakulty) a jednak před seriálovým hotelem U Berana, jímž je secesní Vila Primavesi a kam unese agent Pádlo ženu strážmistra Jarého v díle Slavnost. Filmaři v Olomouci obsadili také zastrčené Kollárovo náměstí, kde bordeldámy sledovaly inspektora Kyselu, nebo Křížkovského ulici, kudy šel kolem barokní tereziánské zbrojnice vrchní strážmistr Arazím z Karliččiny promoce zpět na stanici a kde mimo jiné stojí také budova filozofické fakulty, která posloužila jako sídlo soudního lékařství, vše v dílech Doktor smrt. Velkou roli si pak střihly chátrající Staroměstské kasárny ve Studentské ulici, kde se v díle Skokan kšeftovalo s armádními zásobami.

Brno na Hané, v Podyjí i na Vysočině
Záběr před prostějovským zámkem 
(www.filmovamista.cz)
Část seriálového Brna představoval také Prostějov, Znojmo, Třebíč či Kroměříž. V závěrečném díle seriálu se mihne prostějovský zámek, interiéry zemského velitelství četnictva se točily ve zdejší secesní radnici a hotely Grand a Rhapsodie tu najdete také. Grand je ve skutečnosti prostějovský Národní dům architekta Kotěry na Vojáčkově náměstí a Rhapsodie sídlí v reálné vile Františka Kováříka na náměstí Padlých hrdinů. V seriálu se objevují také dvě památky UNESCO. V díle Tizian se děj točí okolo dětí náhle zmizelého válečného veterána Krejzy, jejich domek stojí v židovské čtvrti v Třebíči. Druhý světový unikát je kroměřížská Podzámecká zahrada, kde se tajně scházejí strážmistr Jarý s Arazímovou dcerou Klaudií v díle Klaudynka, v posledním díle seriálu se objeví také zdejší arcibiskupské gymnázium. Růžovou uličku z dílu Rýhonosec řepný, kde je zabita prostitutka, musíte hledat ve Znojmě poblíž tamního Jezuitského náměstí a kostela sv. Michala. Jmenuje se Veselá.

Četníci na moravském venkově
Strážmistr Zahálka před mlýnem ve Chvalkovicích 
(www.ceskatelevize.cz)
Nyní ale již opustíme seriálové Brno, neboť oblastí působnosti četnictva byl především venkov a menší města. A tak mohou svým potomkům či přátelům ukázat svoji dědinu v televizi například obyvatelé Ochozu u Brna (díl Grunt), Šmelcovny u Maršova (díl Ferda Mravenec), Bobrové nedaleko Bystřice nad Pernštejnem (díl Klaudynka), nebo třeba Jevišovic (díl Majlant). V seriálu se objevují i takové památky, jako jsou Mohyla míru u Slavkova (díl Medovina) nebo ruiny kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích, kde se ukrývají v předposledním díle kriminálníci. Větrný mlýn z dílu Rýhonosec řepný, který slouží pro změnu jako úkryt pašerákům, najdete ve Chvalkovicích u Vyškova, rozestavěný bunkr z dílu Čest rodu zase u Mikulova, jedná se o pěchotní objekt Svah.

Samozřejmě se točilo i na hradech a zámcích coby šlechtických sídlech, hned v prvním díle a později ještě v díle Pamlsek se děj točí okolo zámku Rájec nad Svitavou, Arazím a spol. se v rámci vyšetřování podívali také na zámek v Buchlovicích (díl Čest rodu) i na blízký Buchlov (díl Poklad), kamery natáčely také na zámku Lysice (díl Beáta) či pod vstupní věží zámeckého areálu v Tovačově (díl Pojistka).

Seriálový hostinec U Josefa 
(v Petrově; www.filmovamista.cz)
Oblíbeným areálem štábu humoresek se stal i léčebný ústav v Jevíčku, který posloužil tu jako soukromé sanatorium v dílech Doktor smrt i později a tu zase jako brněnská nemocnice (díl Bouřka). Do lázní zase četníci vyráželi do Luhačovic, jejichž exteriéry posloužily hned do dvou dílů – Lázeňské intermezzo a Klondajk. Budeme-li za léčebnou kúru považovat i pití vína, tak je nutno zmínit, že na vinné sklípky také došlo (akorát četníci poté nebyli příliš zdraví), například v díle Pamlsek, kdy se točilo v Petrově u Hodonína.

V seriálu si několikrát zahraje i Moravský kras se svými krasovými krásami. Zatímco v díle Krkatá bába našel advokát a nadšený speleolog Lukašík v jedné z propastí jeskynního systému smrt, Ondra v díle Bouřka svůj pád do jeskyně přežije, když ho zachrání jeho otec v zádech s brněnskou pátračkou. Zvlášť v druhém případě hraje velkou roli voda. V ní skončí během seriálu životy hned několika nešťastníků, například kočí Šamšula v díle Dědic skočí před trestem do nádrže Fryšták na Zlínsku...

Na výlet za četníky
Vrchní Arazim u luhačovické kolonády
Dalo by se ještě na mnoha řádcích pokračovat, míst, která navštívil za účelem natáčení štáb Četnických humoresek, ale která jsme nezmínili, je ještě dost. Ovšem už je na čase vyvodit z napsaného nějaký závěr, nejlépe tip na výlet, což s tak obrovským množstvím lokací není možná ani dost dobře reálné, neboť by to byl sakra dlouhý výlet. Nicméně pokud i tak chcete jako fandové tohoto seriálu poznat alespoň některé ze skutečných lokalit natáčení, návrh bych měl a víkend na něj bohatě stačí.

Začal by, jak jinak, ráno v Brně, kde by mohlo stačit dopoledne na prohlédnutí náměstí Republiky, Petrova, sadů pod ním, kostela sv. Jakuba a Špilberku (v kasematech se humoresky netočily, takže jejich prohlídka už je na vás). S polednem by připadal v úvahu přesun do Znojma za Růžovou uličkou z dílu Rýhonosec řepný a odtud pak k večeru přejezd do Luhačovic, kde by se dalo přenocovat a alespoň trochu nasát lázeňskou atmosféru.

Druhý den by patřil hanáckým lokacím – Kroměříž se svými zahradami a zámkem by byla první, nedaleko je pak Tovačov, městečko obklopené rybníky, na které shlíží Spanilá věž zdejšího zámku. Odpoledním cílem by byla Olomouc a její centrum, možná i s večeří v seriálovém hotelu U Berana, tedy reálné Vile Primavesi. Anebo to všechno může být úplně jinak, podle vás...


P.S.: Není-li u fotek v článku uvedeno jinak, jejich autorem je autor tohoto blogu.

Komentáře